GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Výhody znalosti několika jazyků v dnešní době

Výhody znalosti několika jazyků v dnešní době

Na světě jsou údajně jen tři procenta lidí, kteří ovládají čtyři a více jazyků. Polygloti, tedy ti, kteří plynně hovoří více jazyky, jsou v dnešním globalizovaném světě neocenitelní.

Vzhledem k tomu, že máme v kapse technologie, které nám umožňují domluvit se téměř všemi jazyky světa, možná si kladete otázku, jakou skutečnou hodnotu má ovládání více jazyků. No, za prvé, umělá inteligence sice dokáže přímo překládat slova, ale nedokáže komunikovat s empatií, nuancemi a kulturním porozuměním tak, jako to dokáže člověk.

Znalost více jazyků přináší výhody, které zdaleka přesahují pouhou jazykovou vybavenost. Čtěte dále, abyste pochopili, jak dalekosáhlé jsou výhody vícejazyčnosti v dnešním propojeném světě.

Lepší pracovní příležitosti

Vzhledem k tomu, že obchod probíhá za hranicemi, roste poptávka po lidech, kteří hovoří více jazyky, takže znalost více jazyků může vést k profesnímu uplatnění nebo postupu. Může také vést k mezinárodnímu přestupu, kde si můžete vyzkoušet život expata.

Zvažte práci v cestovním ruchu, například letušky nebo průvodce, kariéru v mezinárodním obchodě nebo diplomacii, nebo jazykové pozice, například učitele, překladatele nebo vychovatele - znalost více jazyků může výrazně zlepšit vaše kariérní vyhlídky i plat. Nedávná studie zjistila, že zaměstnanci, kteří hovoří více jazyky, vydělávají v průměru o 19 % více než zaměstnanci, kteří hovoří pouze jedním jazykem.

A samozřejmě i rozvíjející se odvětví počítačové lingvistiky. Kromě jazyků budete v této profesi potřebovat i programátorské a matematické dovednosti, protože budete pracovat na zdokonalování strojového překladu, vytváření chatbotů, zdokonalování počítačových asistentů a rozpoznávání řeči.

Jste mocnější než umělá inteligence

Pravděpodobně jste viděli videa, na kterých si cestující objednávají v restauraci prostřednictvím překladače Google. Nebo vnoučata hovořící se svými prarodiči prostřednictvím AI, když se snaží zdokonalit rodinný recept. Možná jste se v takové situaci už dokonce ocitli.

V jakém světě to žijeme, když si můžeme s někým popovídat téměř v jakémkoli jazyce prostřednictvím telefonu. Avšak i když nám tento obrovský technologický pokrok může pomoci komunikovat přes hranice, co nedokáže, je vnést do těchto interakcí porozumění.

Abychom skutečně porozuměli jiné kultuře, viděli věci z jiné perspektivy nebo se do někoho vcítili, musíme se ponořit do jeho zkušeností. Odhadnout přesnou hodnotu propojenějšího světa je náročné. Je však zřejmé, že řešení globálních problémů vyžaduje zvýšenou míru mezinárodní solidarity a spolupráce.

Technologie sice překlenuly mnohé rozdíly, ale skutečné porozumění mohou lidé prozatím budovat pouze tehdy, když mluví stejným jazykem, a proto je v dnešním propojeném světě potřeba polyglotů.

Zlepšete svůj mozek

Výzkum naznačuje, že učení a používání více jazyků může posílit kognitivní funkce. Už jste někdy seděli na tříhodinové hodině jazyků? Nebo jste strávili večer konverzací v cizím jazyce? Pravděpodobně jste po něm byli dost vyčerpaní. To proto, že učení jazyků je duševní trénink. Vylaďuje naše myšlení, umožňuje nám multitasking a rozvíjí naše chápání z hlediska kulturního povědomí.

To znamená, že polygloti mohou mít lepší schopnosti navazování sociálních kontaktů, logiky, paměti, řešení problémů a multitaskingu. To vše může přispět k oddálení poklesu kognitivních schopností v pozdějším věku.

Zažijte osobní spokojenost

Pocit osobní hrdosti a uspokojení, který získáte, když budete mluvit jiným jazykem, v dospělosti jinde těžko najdete. A jakmile tento pocit jednou zažijete, stane se docela návykovým.

Učit se druhý cizí jazyk je snazší než poprvé, protože víte, jaký styl učení vám nejlépe vyhovuje a jak funguje váš mozek. A jakmile jednou začnete tento sval pro učení se cizímu jazyku napínat, je mnohem snazší na něm pracovat dál.

Cestujte a připojte se

Ať už chcete objevit nejlepší tajná surfařská místa v Kalifornii, nebo se prostě jen domluvit s každým ve Švýcarsku (které má čtyři úřední jazyky), znalost více jazyků ve vašem arzenálu nesmírně obohatí vaše zážitky z cest.

Od povídání si se staršími sousedy a smlouvání o historické kousky na bleších trzích až po porozumění zahraničním filmům a objevování místních skrytých pokladů - znalost více jazyků vám umožní plně se ponořit do místní kultury.

Alex Rawlings, anglický polyglot, který hovoří 15 jazyky, řekl: "Jazyky jsou přínosem pro cokoli, co chcete v životě dělat. Otevírají vaši mysl světům, o kterých jste neměli ani tušení. Seznámí vás s úžasnými lidmi, kolem kterých byste jinak jen prošli."

Staňte se znalcem několika jazyků v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací