GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Výchova polyglota: Jak podpořit výuku jazyků u vašeho dítěte

Výchova polyglota: Jak podpořit výuku jazyků u vašeho dítěte

Výchova polyglota — dítěte, které plynně mluví několika jazyky — vyžaduje záměrnou a konzistentní podporu od rodičů. Pokud vy a váš partner máte různé mateřské jazyky, možná budete chtít naučit své dítě oba jazyky. Tato metoda je známá jako OPOL (one parent, one language – jeden rodič, jeden jazyk).

Je to určitě velká pomoc, ale nemusíte doma mluvit několika jazyky, abyste své dítě naučili další jazyk. Začněte tím, že jim vštípíte svou víru, že znalost několika jazyků je důležitá, přínosná a také zábavná. Poté následujte tipy v tomto článku, abyste podpořili jazykovou cestu svého dítěte v každém věku.

Začněte co nejdříve

Malé děti mají mozky jako houby, což usnadňuje osvojování dalšího jazyka. Psycholog Eric Lenneberg tvrdil, že „existuje kritické, biologicky určeno období jazykového osvojení mezi věkem 2 a 12 let“. Mezi těmito věky je plasticita mozku vyšší, což usnadňuje osvojování jazyka.

„Malé děti jsou mnohem intuitivnějšími studenty jazyků než starší žáci a obecně dosahují vyšší úrovně plynulosti než ti, kteří začínají v dospívání nebo dospělosti,“ napsala Univerzita v Melbourne ve zprávě „Podpora přínosů jazykového učení“.

Není to jen jazykové dovednosti, které mohou získat brzy; mnoho programů raného druhého jazyka zdůrazňuje jak jazykové, tak afektivní přínosy začínání v raném věku. Například evropský dokument jazykové politiky od Komise Evropských společenství zdůrazňuje výhody raného jazykového učení, protože „se formují postoje k jiným jazykům a kulturám a pokládají se základy pro pozdější učení“.

Dejte jim důvod

I když může být snazší naučit se cizí jazyk jako dítě, to neznamená, že je to snadné. Jak napsala lingvistka Danae Perez, PhD, „je důležité uznat, že jazyky nejsou nikdy naučeny bez jakéhokoli úsilí, ani dětmi“.

Děti vědí, že potřebují jazyk k komunikaci se svými pečovateli, vrstevníky a učiteli. Aby tedy začalo mluvit novým jazykem, dítě potřebuje důvod nebo podnět, který vyvolá jeho zájem o používání jazyka. Může to být komunikace s rodinným příslušníkem, který mluví pouze cílovým jazykem, ve škole nebo v herní skupině.

Jak říká Perez, „pokud chcete, aby vaše dítě bylo vícejazyčné, zajistěte, aby mělo důvod učit se více než jeden jazyk“.

Vytvořte prostředí bohaté na jazyk

Pokud žijete ve vícejazyčné společnosti (jako je Švýcarsko, Indie nebo Singapur), vystavení vašeho dítěte více jazykům může být relativně snadné. Pokud však žijete v monolingvální společnosti, budete muset být více záměrní. Pro malé děti jsou hudba a knihy nejlepšími a nejsnadnějšími způsoby, jak je seznámit s několika jazyky, zejména pokud sami nejste vícejazyční.

Můžete číst pohádky před spaním v druhém jazyce (nebo poslouchat audioknihy, pokud tím jazykem nemluvíte), poslouchat hudbu, dětské říkanky, hrát hry a sledovat televizní pořady nebo filmy v cílovém jazyce.

Zvažte také zapsání dítěte do jazykové herní skupiny nebo školy a najděte jazykového partnera, lektora, chůvu nebo pečovatelku, která bude pravidelně mluvit s vaším dítětem. Modelování jazyka jim pomůže osvojit si ho mnohem rychleji.

Udržujte konzistenci

Konzistence je klíčová. Pokud používáte metodu OPOL, snažte se, aby každý rodič co nejvíce dodržoval svůj jazyk. Najmutí chůvy, která bude mluvit s vaším dítětem dvě hodiny týdně, je může naučit pár slov, ale neudělá z nich plynulého mluvčího. Stejně tak ani občasné čtení knih. Je potřeba pravidelné a konzistentní vystavení a odměňování.

Další možností může být zapsání dítěte do dvojjazyčné školy nebo školky. Mnoho zemí nabízí programy, kde jsou děti vzdělávány ve dvou jazycích v poměru 50/50.

Podpora učení v kontextu

Jakmile vaše dítě trochu vyroste, možná budete chtít zvážit, že ho pošlete na studijní cestu do zahraničí, aby se ponořilo do kulturního kontextu jazyka, který se učí.

Může to být jazykový kurz v zahraničí, letní tábor v jiné zemi nebo delší rodinná dovolená. Tyto možnosti jsou skvělými způsoby, jak dát vašemu dítěti dostatek vystavení a praxe, zatímco si užívá zábavnou dovolenou a rozšiřuje svůj pohled na svět. Přečtěte si více o tom, jak se připravit na jejich první jazykový výlet.

Učení dalšího jazyka nabízí vhled do jiných kultur a způsobů vnímání světa jedinečným způsobem. „Jazyk a jeho kultury jsou neoddělitelně spjaty. Když se učíme další jazyk, učíme se nejen slova používaná mluvčími toho jazyka k označení každodenních předmětů a myšlenek, ale získáváme také vhled do jiných způsobů myšlení a vztahování se ke světu,“ napsal ve zprávě o přínosech jazykového učení.

Snažte se být trpěliví

Každý se učí vlastním tempem, takže se snažte být trpěliví a pochopit, že každý kousek pomáhá. Dokud budete pokračovat v udržování zábavy a zajímavosti jazykového učení, vaše dítě bude dělat pokroky. Můžete dokonce oslavit jejich pokroky tím, že uděláte něco zábavného společně, jako je příprava speciálního receptu nebo účast na kulturním festivalu.

Investujte do jazykového vzdělávání svého dítěteVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Objevujte svět a studujte jazyk v zahraničí

Více informací