GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

8 věcí, které pochopí jen zahraniční studenti

8 věcí, které pochopí jen zahraniční studenti

Jazykový pobyt v zahraničí je zážitek, který změní život. Nejenže získáte sebedůvěru, naučíte se novým dovednostem, uvidíte úžasná místa a poznáte nové lidi, ale také vystoupíte ze své komfortní zóny. Ačkoli se můžete snažit popsat, jak úžasný byl váš zážitek, některé věci, které "jste tam museli zažít", pochopí jen zahraniční studenti.

1. Jídlo je univerzální jazyk

Buďme upřímní, jídlo je univerzální jazyk, kterým všichni mluvíme plynně. Ať už porovnáváte, co kdo snídá, sdílíte tajný recept na lasagne po babičce nebo si dáváte za úkol najít nejlepší těstoviny carbonara v Římě, každá konverzace se nevyhnutelně točí kolem jídla. Jako zahraniční student zaručeně objevíte nové recepty a oblíbené pochutiny. Možná dokonce ochutnáte nějakou místní nezbytnou pochoutku, když vám přijde balíček od kamaráda (například ochutnáte Vegemite od Australana).

2. Videohovory jsou novou normou

Rodinná setkání prostřednictvím videohovorů přes WhatsApp nebo Zoom se stávají normou a ideálním prostředím, kde se můžete pochlubit svým životem v zahraničí. Je něco zvláštního na tom, když babičce ukážete svůj pokoj na koleji v Berlíně nebo zapnete kameru, když se procházíte ulicemi Itálie, i když je to trochu rozpixelované a hlučné.

3. Vaši přátelé jsou z celého světa

Jako zahraniční student budete mít ve své skupině přátel pravděpodobně zástupce z mnoha koutů světa. Od brazilského kamaráda, který vás učí sambu, až po švédského kamaráda, který vám představí fiku - svět se zdá být menší a mnohem zajímavější s vaší mezinárodní partou kamarádů. A co víc, až studium skončí, budete mít místa a přátele, které budete moci navštěvovat ještě dlouhá léta.

4. Nejdůležitější věcí ve tvé tašce je slovní zásoba.

Zapomeňte na učebnice - jako student jazyků v zahraničí je skutečným MVP ve vaší tašce tato věrná tabulka slovesné konjugace. Protože přiznejme si, že orientovat se v cizím jazyce bez ní je jako snažit se najít cestu bludištěm se zavázanýma očima. Ať už si ji vyrobíte sami, nebo vám ji učitel rozdá na začátku semestru, ta umazaná, zmačkaná a počmáraná tabulka sloves je váš nový nejlepší přítel.

5. Úvodní stránka vašeho telefonu vypadá trochu jinak.

Váš telefon vypadá v těchto dnech trochu jinak. Nikdy předtím jste nepoužívali aplikace, jako je Překladač Google nebo převod měn XE, ale nyní jsou tyto aplikace jako vaše záchranné lano v cizí zemi. Zasloužily si právoplatné místo na vaší domovské obrazovce - od luštění značek ulic až po výpočet převodu měn.

6. Vždycky je co oslavovat

Diwali, Den díkůvzdání, čínský nový rok a Den svatého Patrika. Všechny už je máte vyznačené v kalendáři a víte, co každá z těchto zvláštních oslav znamená. Studium v zahraničí je jako život v multikulturním tavicím kotli, takže to přesahuje rámec oslavování vlastních kulturních svátků nebo dokonce svátků vaší nové země. Díky svým zahraničním spolužákům budete moci také přijmout celý svět slavností. Mluvte o celoroční párty!

7. Znáte svůj přízvuk

S globální partou po boku se z tebe stane opravdový znalec přízvuků. Britský, australský, jihoafrický - řekněte si, co chcete, a pravděpodobně to zvládnete. A víte, že chipsy znamenají v USA nebo ve Velké Británii něco úplně jiného. Slyšíte rozdíl mezi španělštinou ze Španělska a Argentiny nebo němčinou ze severu či jihu země. Studium v zahraničí je jako osobní rychlokurz lingvistiky a vaši přátelé jsou lektoři.

8. Domov se zdá být... jiný

Když se po studiu v zahraničí vracíte domů, je to hořkosladký pocit. Všechno je známé, a přesto tak nějak jiné. Získali jste novou perspektivu a hlubší úctu k vlastnímu domovu, ale zároveň palčivou touhu uniknout za dalším dobrodružstvím. Vaše rodné město už možná není úplně stejné, ale to všechno je součástí zážitků a krásy globálních zkušeností.

Zažijte jazykový kurz v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací