GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

8 jedinečných narozeninových tradic z celého světa

8 jedinečných narozeninových tradic z celého světa

Každá země, region a rodina na celém světě má své vlastní zvláštní zvyky při oslavách Vánoc, Velikonoc a narozenin. Možná vaše rodina každé narozeniny navštívila oblíbenou restauraci, pochutnala si na složitě zdobeném dortu nebo se probudila k velké snídani s palačinkami.

Život nebo studium v zahraničí vám dává možnost poznat, jak slaví jiné kultury, a tak se pojďme podívat na osm skvělých narozeninových tradic z celého světa.

1. Dvacáté narozeniny v Japonsku

V Japonsku se největší oslavy konají, když někdo dosáhne věku, který má zvláštní význam, podobně jako tradice sladkých šestnáctin v USA. Dvacetiny jsou v Japonsku velkou událostí, protože to znamená, že jste oficiálně dosáhli dospělosti. Tato událost se slaví rituálem zvaným Seijin Shiki neboli obřad dospělosti. Druhé pondělí v lednu, známé jako Seijin no hi (den plnoletosti), navštěvují dvacetiletí lidé v tradičním oblečení radnici, aby si vyslechli projev, který označuje jejich vstup do dospělosti. Mnozí pak mohou navštívit svatyni a pomodlit se za štěstí nebo jít ven slavit s přáteli.

2. Tahání za uši ve Španělsku

Kromě dortu, zpěvu a dárků se ve Španělsku k narozeninám váže i jeden zajímavý rituál: tahání za uši. Podle této tradice, známé jako "los tirones de oreja", dostane oslavenec za každý rok svého věku jedno jemné zatahání za ušní lalůček. Přestože přesný původ a význam tohoto svérázného zvyku není zcela jasný, někteří se domnívají, že vzhledem k tomu, že uši jsou jednou z částí těla, která nikdy nepřestává růst, může tahání za uši znamenat delší život.

3. Oslava polévkou z mořských řas v Jižní Koreji

Pokud slavíte narozeniny během studia v Jižní Koreji, můžete očekávat, že vám bude naservírován pokrm miyeok-gook, polévka z mořských řas. Tradice velí, že tento zdravý pokrm bohatý na železo a jód se jí na každé narozeniny. Projevuje se tím úcta a vděčnost matce, protože je to běžné jídlo, které matky jedí před porodem a po něm.

4. Věštba pro děti na Maltě

Maltská tradice "Quċċija" je jedinečná událost, která se koná v den prvních narozenin dítěte. Na narozeninové oslavě se na podlahu položí několik předmětů a dítě je vyzváno, aby se k nim doplazilo a jeden z nich si vybralo. Předměty symbolizují různá povolání a věří se, že ten, který si vybere, předpovídá jeho budoucí kariéru. Učebnice tak může symbolizovat vysokoškolský titul, míč kariéru sportovce a omalovánky budoucnost v kreativním umění.

I když se Quċċija aktivně neúčastníte, místní obyvatelé na Maltě jsou na tento zvyk velmi hrdí a rádi se dělí o své vlastní zážitky s ním spojené. Ať už jde o vyprávění příběhů o úspěšných předpovědích nebo o zábavné anekdoty o nečekaných rozhodnutích dítěte, Malťané si této tradice váží a rádi na ni vzpomínají.

5. Vyhněte se smůle v Německu

Narozeniny jsou v Německu velkou událostí. Každý a každá vám vyjde vstříc, aby vám popřál "Alles Gute zum Geburtstag!". Ale pouze v den oslavy, nikdy ne předem. Pověry říkají, že přát někomu k narozeninám předem přináší velkou smůlu. Narozeniny můžete oslavit v předvečer narozenin, tzv. na Reinfeiern, ale nečekejte žádná přání, dokud hodiny neodbijí půlnoc.

6. Staňte se na jeden den králem nebo královnou ve Francii

Pokud vaše narozeniny připadnou na leden, ve Francii je pravděpodobně oslavíte "Galette des Rois" (královským dortem). Dříve se jedl na Tři krále (12. den Vánoc), ale nyní ho najdete v boulangeriích po celý leden. Je vyroben z listového těsta a plněný hustou krémovou mandlovou hmotou zvanou frangipane. Pekař do dortu ukryje malou figurku, a když se dort rozkrojí rovnoměrně mezi všechny, ten, kdo figurku najde uvnitř svého kousku, je korunován králem nebo královnou dne.

7. Vychutnejte si pohádkový chléb v Austrálii

Existuje celá kategorie potravin, které existují pouze na narozeninových oslavách v Austrálii. Obvykle se jedná o jednoduché sladké pochoutky, které jsou na dětských oslavách oblíbené již desítky let. Nejoblíbenější ze všech je však ten, který se nazývá "vílí chléb". Je to bílý chléb namazaný máslem, nakrájený na trojúhelníky a posypaný posypkou (tzv. 100s & 1000s).

8. Projevte svou lásku dortem v Brazílii

V Brazílii je tradicí podělit se o první kousek narozeninového dortu s osobou, kterou máte nejraději. Může to být rodič, sourozenec nebo prarodič. Některé rodiny to ještě více rozvádějí specifickými tradicemi a poctami, které jsou pro ně jedinečné.

Objevte nové kultury a tradiceStudujte v zahraničí
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací