GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Kulturní poznávání: Co to je a proč je tak proměňující?

Kulturní poznávání: Co to je a proč je tak proměňující?

Studijní cesty do zahraničí vám nabízejí možnost plně se ponořit do nové kultury, často poprvé. Být vystaven bohaté, hluboké kultuře, která ovlivňuje hudbu, jídlo, nápoje, rodinu, svátky, oblékání a přesvědčení, může být fascinující a zcela proměňující.

I když se můžete soustředit na učení nového jazyka, získáte mnohem více než jen jazykové dovednosti. Rozvinete komplexní porozumění jiné kultuře a vystoupíte ze své komfortní zóny. Možná si dokonce osvojíte nějaké skvělé nové koníčky, naučíte se místní recepty nebo objevíte oblíbený sport.

Jste připraveni na svou vlastní cestu kulturního ponoření? Zjistěte, co to přesně je a proč je to tak transformační.

Zlepšete svou empatii a kulturní citlivost

Ponoření se do jiné kultury vám umožní vidět svět z jiné perspektivy. Všichni vyrůstáme s určitým systémem přesvědčení, takže vidět svět jinýma očima vám dá větší ocenění a empatii vůči ostatním.

Představte si, že sledujete dokument o starověkém Římě. Pokud nevíte nic o římské historii, příběhy o Pantheonu nebo Lázeňských Caracalla vás možná nebudou zajímat. Avšak pokud jste se procházeli těmito významnými místy a dozvěděli se o vlivu této starověké civilizace během studijní cesty do Itálie, pravděpodobně se naladíte s mnohem větším oceněním a milými vzpomínkami.

Osvojte si nové koníčky a zájmy

Kulturní ponoření vás vystaví celému novému světu, o kterém jste možná ani nevěděli. Můžete se naučit nový sport, recept, umělecký styl, jazyk nebo taneční formu, která je hluboce zakořeněná v místní kultuře.

Místo sledování národního sportu sumo v Japonsku v televizi, proč nesedět přímo u ringu na skutečném turnaji v Tokiu? Nebo vidět moderní historii zblízka v Berlíně, zahrát si rugby v Anglii, nebo sledovat eSportový zápas v Soulu. Ponořením se do nové kultury vytváříte nové způsoby, jak se spojit s lidmi a světem. Jak řekl Mahatma Gandhi, „Kultura národa spočívá v srdcích a v duši jeho lidí“.

Účastněte se kulturních oslav

Na dovolené se jen zřídka setkáte s místními obyvateli, natož abyste měli šanci vidět, jak žijí. Ponořením se do nového jazyka a kultury se můžete dozvědět o jiných způsobech života, přesvědčeních a tradicích.

Můžete se zúčastnit oslav na Den Tří králů ve Španělsku, Den díkůvzdání v USA nebo dostat pozvánku na plážové grilování na Bondi Beach v Sydney na Den Austrálie. Kdo ví, jednoho dne se vám možná dostane pozvání na vrcholnou kulturní událost – svatbu. Mít to štěstí zúčastnit se svatby z jiné kultury je naprosto nezapomenutelný zážitek.

Pochopte, jak je jazyk spojen s kulturou

Jazyk je hluboce spojen s kulturou. Každý jazyk má své vlastní idiomy, slangová slova a výrazy, které se vyvinuly v průběhu času. Například japonské slovo „omotenashi“ zahrnuje koncept srdečné pohostinnosti a služby, který je hluboce zakořeněný v japonské kultuře. V mnoha východoasijských kulturách je běžné se klanět jako forma pozdravu, která signalizuje respekt a hierarchii, zatímco v západních kulturách jsou běžné potřesení rukou v mnoha situacích.

V Austrálii je neformální, přátelský a zkrácený jazyk odrazem uvolněné povahy australské kultury. Lidé si říkají „mate“ v mnoha kontextech, dokonce i s lidmi, které právě potkali, a mnoho slov je zkráceno: „arvo“ pro „odpoledne“, „avo“ pro „avokádo“ a „barbie“ pro „grilování“.

V Irsku mnoho irských slangových slov vzniklo z irských verzí slova, jiná jednoduše odrážejí, jak „gas“ (irský slang pro „vtipný“) jsou Irové.

Zlepšete si osvojování jazyka

Víme, že ponoření je neuvěřitelně efektivní způsob, jak skutečně zvládnout jazyk. Být obklopen rodilými mluvčími a mít reálné příležitosti používat jazyk každý den může být neocenitelné pro váš pokrok a motivaci k dalšímu učení.

Dalším důležitým aspektem kulturního ponoření je způsob, jakým může pomoci zlepšit váš přízvuk a plynulost. Posloucháním rodilých mluvčích každý den, na rádiu, na ulici, v obchodech nebo ve společenských situacích, rozvinete autentičtější a přirozenější přízvuk. Pravidelnou interakcí s rodilými mluvčími si osvojíte běžné fráze a výrazy, které můžete začlenit do svého vlastního řečového vzoru.

Může to být tak jednoduché jako slyšet „Co byste si dali?“ každé ráno, když navštívíte kavárnu, nebo následovat instrukce ve fitness třídě v posilovně. Reagování na reálné konverzace vás nutí cvičit, což vede k větší plynulosti v kratším čase.

Závěr

Ponoření se do jiné kultury je transformační cesta, která vám poskytuje neocenitelné poznatky o světě kolem vás. Návrat domů po hluboké kulturní zkušenosti může být náročný. Můžete mít tyto neuvěřitelné nové nápady a zájmy a snažit se najít lidi, s nimiž je můžete sdílet. Zajímavé je, že je to velmi běžné a nazývá se to „obrácený kulturní šok“. Nejdůležitější je dát si čas na přizpůsobení a znovu se spojit. Časem možná zjistíte, že se doma spojujete s více lidmi než kdykoli předtím, sdílíte zkušenosti, které jste si přinesli ze své cesty do zahraničí.

Poznejte novou kulturuStudium v zahraničí
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací