GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

7 kultovních televizních pořadů, které vylepší váš britský smysl pro humor

7 kultovních televizních pořadů, které vylepší váš britský smysl pro humor

Britský smysl pro humor se vyznačuje suchým vtipem, jako když máte v puse tunu ostrých doritos. Protože nikdo nechce mít plná ústa pikantních doritos, přinášíme vám stručný úvod do našeho stylu, který vyvolává smích, a naše nejlepší televizní pořady, které posílí váš anglický přízvuk a zvýší vaši úroveň "vtipnosti".

Jak tedy definujeme britský humor?

No, můžete očekávat zdravou dávku sarkasmu a ironie - obvykle zaměřenou na hloupost života obecně. Může být obtížné ho odhalit, protože je často podáván bez použití mimiky, takže byste možná měli dávat dobrý pozor. Mezi příklady, na které si můžete dát pozor, patří např.:

  1. "Děkujeme, že jste během naší cesty vlakem hlasitě křičel do telefonu."

  2. "Opravdu rád se dívám, jak se dloubeš v nose."

  3. "Je úžasné, když se lidé ve frontě tlačí přede mě."

Na druhém místě na seznamu je sebepodceňování, jinými slovy dělání si legrace ze sebe sama. Na základě jakési mírné skromnosti se Angličané prostě rádi shazují. Děláme to proto, abychom odvedli trapnost od nějaké situace nebo osoby, aby se ostatní cítili o něco lépe, nebo prostě proto, že je nám nepříjemné chlubit se sami sebou.

Třetím a posledním stupněm britského humoru je mírná urážka.

Pokud nejsme skutečně protivní a nesnažíme se vás naštvat (na takové chování nemáme čas), můžete se cítit příjemně samolibě, pokud si nový anglický přítel dělá legraci na účet vaší nové podzimní čepice nebo pruhovaných ponožek. Říkáme tomu "vtipkování" a je staré nejméně několik set let, protože víme, že Shakespeare miloval dobré urážky.

Teď, když už máme definici za sebou, vám přinášíme sedm nejlepších pořadů, které vám pomohou zvládnout výše zmíněný styl vtipkování.

1. After Life

Pokud nejste fanoušky Rickyho Gervaise, pak pravděpodobně nebudete ani fanoušky tohoto seriálu. Základní premisa se soustředí na proces zotavování muže, který ztratí manželku. Je supercynický, co se týče života, a během tohoto procesu v podstatě všechny urazí. Pro někoho to může být získaný vkus, ale díky tomu dobře poznáte některé ironické a temnější prvky britského humoru.

2. Sexuální výchova

Tenhle seriál je naprosto geniální; je v něm tolik hysterických jednovětých hlášek (" Wash yo' hands, you detty pig!") a postavy jsou úžasně plnohodnotné. Má to také takovou zvláštní estetiku, kdy se nedá poznat, jestli je to britské nebo americké. Například všichni mají anglický přízvuk, ale jsou ve škole amerického typu a kluci nosí univerzitní bundy.

3. The Office

Absolutní ikona britské televize a kultovní klasika. Je o opravdu nudném britském pracovišti, kde jsou všechny postavy naprosto trapné a říkají a dělají ty nejhloupější věci. Manažer David Brent se stal pojmem a ve Velké Británii vynesl ke slávě komiky Rickyho Gervaise a Davida Merchanta.

4. Dracula

Tato třídílná reimaginace kultovního gotického padoucha Brama Stokera není ani tak "seriálem" v tradičním slova smyslu jako spíše minisérií, ale přináší nový pohled na starého dobrého Draca. Pokud máte rádi gotické horory a nevadí vám pár krvavých scén, mohl by to být seriál právě pro vás. Hlavní postava se silně opírá do vytříbeného britského přízvuku, takže si odnesete několik výborných tipů na výslovnost. Je to také trochu táborové a hloupé, takže můžete očekávat například několik krkolomných, ale vtippných vtipů na jedno použití: "Jste to, co jíte!" a "Jsem nemrtvý, ne nerozumný!".

5. Derry Girls

Na tenhle film jsem se zatím nedíval, ale slyšel jsem o něm skvělé věci. V jedné recenzi se o něm říká, že je to "dokonalý obraz dospívajících dívek", a je to prý k popukání - přestože se seriál odehrává v Severním Irsku devadesátých let, v době Nepokojů. Je to vtipné díky komunikaci mezi dospívajícími postavami a jejich rodiči, zejména proto, že rodiče se často chovají spíš jako teenageři. Je v tom uspokojivá ironie.

6. The IT Crowd

Tento seriál není úplně můj šálek čaje, ale přesto jsem ho přidal, protože se některým mým kolegům zřejmě opravdu líbí. Údajně jsou postavy trochu směšné, jejich humor je suchý a jízlivý a jsou prostě " strašně milí".

7. Norsemen

I tenhle seriál je získaný vkus a technicky vzato to také není britský seriál. Ve skutečnosti je vlastně norský, nicméně celý ho natočili v norštině i angličtině. Dělá si legraci z absurdity vikingské kultury a postavy jsou ve svých interakcích super trapné a náhodné. Trochu mi to připomíná humor Monty Pythonů (britská komediální klasika) a na to, že toto přirovnání provedl Angličan, to o mnohém vypovídá. Přesto varujeme, je to trochu drsné.

Tento tip humoru můžete poznat třeba i na jazykovém pobytu v zahraničí.

Zažijte britský humor v jeho nejlepší podoběVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací