GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jazyk a mozek: Jak může učení se jazyku v jakémkoli věku podpořit dlouhověkost

Jazyk a mozek: Jak může učení se jazyku v jakémkoli věku podpořit dlouhověkost

Věděli jste, že v Anglii můžete dostat podepsanou kartu od krále, když dosáhnete sta let? I když je to stále poměrně vzácné, stále více lidí dostává tato královská přání. Po celém světě žijeme déle a naše šance dosáhnout 100. narozenin jsou vyšší než kdy dříve.

Prakticky vzato možná netoužíme po věčném životě, ale naše posedlost fyzickým a duševním mládím je zřejmá. Ekonomika v tomto směru je ohromující; celosvětový trh proti stárnutí má hodnotu přes 70 miliard amerických dolarů ročně a roste.

Ale než si koupíme všechny ty krémy a séra, existují věci, které můžeme udělat, abychom žili dlouhý a zdravý život? Věda si to určitě myslí. Studie dvojčat v Dánsku zjistila, že délka života je pouze z 20 % ovlivněna genetikou a z 80 % tím, jak a kde žijete. Životní styl a prostředí jsou důležité pro určení dlouhověkosti, což je dobrá zpráva — můžeme je ovlivnit.

Není to jen o tom, že chceme žít déle, je to o tom, že vědomě žijeme dobře.

Modré zóny jsou části světa s neobvykle nízkými mírami chronických onemocnění a vysokým počtem stoletých lidí — osob starších 100 let — a vědci je zkoumají, aby odhalili tajemství dlouhověkosti.

Pravidelné mírné fyzické cvičení podporuje dlouhověkost tím, že udržuje naše tělo fit a naše vnitřní procesy, jako jsou hormonální systémy, hladce fungující. Komunikace s milovanými a zdravá strava jsou také klíčové, s důrazem na rostlinnou stravu, která je běžná mezi těmi, kteří dosahují 100 let v Modrých zónách.

A pak je tu péče o naši šedou kůru mozkovou; zdraví mozku a dlouhověkost jsou propojené.

I když věda má před sebou dlouhou cestu, než plně pochopí lidský mozek, víme, že je zodpovědný za většinu funkcí našeho těla a je důležitý v našem úsilí o delší život.

Můžeme ztratit některé schopnosti jako houba nasávat informace, které máme, když jsme mladí, ale naše mozky se ve skutečnosti v dospělosti „nefixují“. Stále se mohou vyvíjet a být formovány zkušenostmi a učením.

Když podporujeme zdraví mozku a dlouhověkost, učení jazyků nabízí pomocnou ruku.

V podstatě je učení nejlepším přítelem zdravého mozku. Strávit čas získáváním nových dovedností, včetně jazyka, může posílit neuroplasticitu mozku — schopnost růst, měnit se, vytvářet nové spojení a fungovat novým způsobem.

Učení nového jazyka může zlepšit celkovou funkci našeho mozku a schopnost provádět základní úkony, jako je ukládání a vybavování informací, zpracování vzpomínek, soustředění a řešení problémů. Navíc další dovednosti, které se vyvíjejí při studiu, také podporují dlouhodobou funkci mozku, jako je efektivní komunikace, aktivní naslouchání a řešení problémů. Dokonce i krátké, intenzivní období učení může zlepšit naše schopnosti pozornosti.

Učení jazyka může změnit naše mozky a pomoci zpomalit kognitivní úpadek.

Snímky mozku odhalily něco fascinujícího: části mozku související s jazykem se mohou fyzicky změnit, když se učíme. Studie dospělých studentů ukázala růst hippocampu, oblasti, která se podílí na zpracování vzpomínek, učení a řešení emocí. U mladších dospělých může i krátkodobé učení cizího jazyka vést k těmto změnám v mozkové fyziologii. A hippocampus je důležitou částí mozku, o kterou je třeba se starat v každém věku — jeho degradace je úzce spojena s Alzheimerovou chorobou a problémy s pamětí, jak stárneme.

I když nemůžeme zastavit stárnutí našich mozků, mluvení druhým jazykem může zpomalit kognitivní úpadek související s věkem. Při srovnání, jak stárnou mozky jedno- nebo dvojjazyčných lidí, je dvoj- nebo vícejazyčnost spojena s lepší mozkovou a kognitivní funkcí u starších dospělých a také může potenciálně oddálit nástup demence.

Dvojjazyční senioři mají často lepší kognitivní schopnosti, jako je schopnost soustředit se a přepínat úkoly. Je to pravděpodobně proto, že dvojjazyčné mozky pravidelně střídají jazyky a vybírají, který použít nebo který vypnout, když je to potřeba. Novému jazyku se můžete naučit např. na jazykovém pobytě v zahraničí.

Ale nejlepší na tom je? Výhody pro mozek lze pozorovat i tehdy, když se druhý jazyk naučíte až po dětství.

V každém věku nové zkušenosti (včetně studia!) pomáhají posilovat a vytvářet nová spojení v mozku. Bez ohledu na vaši úroveň jazykového učení, kombinace těchto nových zkušeností s praxí přináší tyto výhody.

U dospělých studentů jsou největší zlepšení mozkové funkce při učení druhého jazyka patrná, pokud již nejste vícejazyční. Pokud si vybíráte třetí nebo čtvrtý jazyk, zvažte jazyk s jinou abecedou nebo z jiné jazykové skupiny, aby byly vaše učební zkušenosti jedinečné.

Takže bez ohledu na kouzelné produkty, které průmysl proti stárnutí propaguje, podpora zdraví mozku je klíčem k dlouhověkosti. A učení nového jazyka — i v pozdějším věku — vám může pomoci žít delší a zdravější život tím, že posílí váš mozek. Zlepšení mozkové funkce u starších dospělých je patrnější, čím déle mluvíte více jazyky. To znamená, že nikdy nebyl lepší čas začít se učit než právě teď!

Jazykové pobyty v zahraničívíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací