GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Jak napsat životopis: Průvodce pro začínající kariéristy

Jak napsat životopis: Průvodce pro začínající kariéristy

Pro začínající kariéry může být psaní životopisu (CV) poprvé skličující, ale je to nezbytný krok k získání vysněné práce. Curriculum vitae (známé také jako CV nebo životopis) je v podstatě marketingový nástroj, který ukazuje vaše dovednosti, zkušenosti a vzdělání potenciálním zaměstnavatelům, a je důležité, aby bylo co nejsilnější, aby vám pomohlo vyniknout.

I když vaše pracovní zkušenosti byly zatím omezené, existuje mnoho způsobů, jak zvýšit své šance a být si všimnut na dnešním pracovním trhu. Zde je několik tipů, jak vytvořit působivý životopis, na který můžete být hrdí.

1. Začněte svým vzděláním

Když začínáte svou kariéru, je pravděpodobné, že váš životopis bude trochu chudý na pracovní zkušenosti. Místo toho se zaměřte na to, čeho jste již dosáhli — začněte svou vzdělávací zkušeností a uveďte všechny relevantní akademické úspěchy a přednosti.

2. Zahrňte stáže a dobrovolnické role

Stáže a dobrovolnické role ukazují, že máte základ, na kterém můžete budovat svou kariéru, i když tyto role nebyly ve vašem požadovaném oboru. Dobrovolnická práce (bez ohledu na délku trvání) ilustruje váš závazek k důležitým příčinám.

3. Buďte struční

I když je důležité zahrnout všechny relevantní informace do vašeho životopisu, je také důležité udržet ho stručný a k věci. Snažte se o jednu stránku — maximálně dvě stránky — a zaměřte se na nejdůležitější informace.

4. Přizpůsobte svůj životopis pro každou žádost o práci

Přizpůsobte svůj životopis tak, aby zdůraznil dovednosti a zkušenosti, které jsou nejrelevantnější pro práci, o kterou se ucházíte. Vyžaduje to trochu času navíc, ale stojí to za to, pokud potenciální zaměstnavatelé vidí zjevné spojení mezi pracovním popisem a vaším zázemím a zkušenostmi.

5. Používejte odrážky a čisté designové prvky

Místo pouhého vyjmenovávání vašich povinností v rámci pracovní zkušenosti používejte čisté designové prvky. Zkuste použít odrážky k přehlednému vymezení specifických úspěchů a odpovědností. Je také důležité udržet věci upravené — vyhněte se nepořádným životopisům s malou strukturou.

6. Používejte akční slovesa k demonstrování výsledků

Když používáte akční slovesa k popisu svých úspěchů (například: „koordinoval“, „asistoval“, „vytvořil“), pomáhá to přesně sdělit, jaký byl váš příspěvek ke konkrétním úspěchům.

7. Mluvte o svých výsledcích

Pokud již máte trochu pracovní zkušenosti, zahrňte do svého životopisu jakékoli výsledky, kterých jste dosáhli, abyste ukázali, jak vaše odpovědnosti ovlivnily konečný výsledek vaší práce. Fráze jako „koordinoval digitální kampaň, která podpořila zvýšení prodeje o 20 %“ ukazují, že váš příspěvek měl pozitivní dopad, takže se nebojte hrdě prohlásit své úspěchy.

8. Korigujte, korigujte, korigujte

Je důležité několikrát zkontrolovat váš životopis kvůli pravopisným a gramatickým chybám, aby bylo vidět, že máte smysl pro detail. I malé chyby mohou být pro zaměstnavatele varovným signálem.

9. Propagujte své mezinárodní zkušenosti

Pokud jste studovali v zahraničí nebo absolvovali jakékoli kulturní výměnné programy, nezapomeňte uvést, kde jste studovali a co jste se ze svých zkušeností naučili. Zaměstnavatelé stále častěji hledají kandidáty s mezinárodními zkušenostmi. Schopnost komunikovat v několika jazycích a kulturách může otevřít dveře k novým obchodním příležitostem a zlepšit komunikaci s klienty a kolegy.

10. Sdílejte své jazykové dovednosti

Nezapomeňte uvést své jazykové certifikáty kromě jakýchkoli mezinárodních výměnných zkušeností. Uveďte své jazykové certifikáty, jako je EF Standard English Test (EF SET) nebo Cambridge ESOL zkoušky, abyste prokázali svou schopnost komunikovat v angličtině.

Zlepšete své kariérní vyhlídky díky jazykovému kurzu v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací