Jak jíst jako Japonci
/)
Je všeobecně známo, že japonská kuchyně je nejen naprosto vynikající, ale také velmi prospěšná. Částečně za to mohou prvotřídní suroviny, které se používají, ale také velmi zdravý přístup k tomu, co do svého těla dávají.
Vědci se zabývali tradiční japonskou stravou a tvrdí, že pokud strávíte několik týdnů (nebo celý život) konzumací jejich obvyklých pokrmů z čerstvých potravin, nezpracovaných dobrot a občasných fermentovaných produktů, vaše tělo (a chuťové pohárky) vám poděkuje. Nemusíte mi to říkat dvakrát... Podejte mi to sašimi!
Abyste byli na svou cestu nebo studijní pobyt v Japonsku připraveni, přinášíme vám návod, jak jíst jako Japonci.
Naučte se slušnému stolování
Než se pustíme do jídla, je dobré znát několik zvyklostí, když jíte v Japonsku nebo u japonských hostitelů. Například byste nikdy neměli zvedat jídlo výš, než je vaše pusa, a ačkoli byste měli používat hůlky k jídlu v podobě pevných kousků v polévce, nikdy je nesmíte používat k bodání do jídla. Je také nezdvořilé nechávat je položené na okraji mísy nebo talíře - použijte opěrku, pokud je k dispozici, nebo obal, ve kterém byly přineseny.
Nepřehánějte to s jídlem
Chcete-li skutečně jíst jako Japonci, musíte také myslet jako Japonci. Existuje tradiční rčení "Hara hachi bu", které znamená, že byste měli jíst, dokud nejste na 80 % plní. A konečně po jídle si už nebudete muset rozepínat džíny.
Snídaně je slaná
Tradiční japonská snídaně může zahrnovat polévku miso, vařenou rýži a pokrmy, jako jsou grilované ryby, sušené mořské řasy (nori), nakládaná zelenina, fermentované sójové boby (natto) a zelenina. Nenajdete zde nic smaženého ani příliš mastného, protože tato jídla jsou navržena tak, aby byla lehká a dodala vám dostatek bílkovin na celý den.
Investujte do krabičky na oběd
Polední jídlo v Japonsku se často skládá z pokrmů z rýže nebo nudlí, jako jsou misky ramen, soba a udon. Mnoho lidí si s sebou do školy nebo do práce bere také oběd v krabičce, tzv. bentō. V krabičce bentō můžete najít vaječné omelety s rýží, rýžové kuličky obalené v mořských řasách, vařená vejce marinovaná v sójové omáčce, masové špízy nebo kuřecí kari. Existuje také zábavný zvyk snažit se udělat jídlo k obědu roztomilé, například nakrájet plátky jablka do tvaru králičích uší!
Večeře je hlavním jídlem dne
K večeři se téměř vždy podává rýže. Mezi běžné pokrmy patří kuřecí katsu kari a sushi, pravděpodobně si dáte také polévku, nakládanou zeleninu (tsukemono) a zeleninové pokrmy. Zbytky jídla si můžete dát do krabičky bentō na následující den.
Zblázněte se do matchy
Zelený čaj je oblíbeným nápojem, který se často pije spolu s jídlem. Matcha, druh práškového zeleného čaje, který obsahuje více kofeinu se stal velmi populárním i mimo Japonsko a je plný antioxidantů, které jsou skvělé pro zdravé srdce.
Je dobré jíst sezónní potraviny
V japonské kultuře je kladen velký důraz na spojení se střídáním ročních období a konzumování potravin, které mají v daném období sezónu, je důležitou součástí národního jídelníčku. Pokud budete v Japonsku žít delší dobu, počítejte s tím, že se jídelníček bude každých několik týdnů měnit podle toho, co je v daném ročním období dobré. Sezónní stravování je také šetrnější k životnímu prostředí, protože to znamená, že se do země dováží méně potravin ze zámoří, když ještě nejsou připraveny k místní sklizni.
Uvidíte spoustu čerstvých ryb
Japonsko se skládá z více než 6 000 ostrovů, a tak není divu, že na jídelníčku najdete spoustu čerstvých ryb. Čerstvé syrové ryby jsou základní součástí sushi, druhu tradiční japonské kuchyně, který se skládá z vařené rýže se zeleninovými, rybími nebo mořskými přílohami a který se stal mezinárodně ceněným. Ačkoli zde najdete i masové pokrmy s hovězím a kuřecím masem, vládnou zde ryby a mořské plody.
Náš nejlepší tip, vyzkoušejte japonské kvašené potraviny
Kvašení je základem mnoha klasických japonských pokrmů. Kvašené potraviny jsou plné prospěšných mikrobů a živin, které jsou fantastické pro udržení zdravých střev a dobrého fungování mozku a těla. Miso je pikantní pasta z fermentovaných sójových bobů, která je základem tolik oblíbené polévky miso, a nattō je zase pokrm z lepkavých fermentovaných sójových bobů. V Japonsku žije nejvíce lidí na světě, kteří se dožili více než 100 let, takže tam zjevně dělají něco správně, misku s nakládanými okurkami na stole nepřehlédněte!