GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

Je "stav flow" tajemstvím štěstí?

Je "stav flow" tajemstvím štěstí?

Vzpomenete si na okamžik, kdy jste se do něčeho tak zabrali, že se vše ostatní rozplynulo? Nekontrolovali jste telefon, zapomněli jste na seznam úkolů, dokonce jste na několik hodin zapomněli jíst.

Studie zjistily, že dosažení tohoto "stavu plynutí" je velkým motorem štěstí. V krátkodobém horizontu flow vyvolává pozitivní emoce, zatímco dlouhodobý přínos vám může pomoci žít šťastnější a spokojenější život.

Jak tedy najít flow? Tajemství spočívá v nalezení rovnováhy mezi výzvou a vašimi dovednostmi. Chcete najít něco, co je dostatečně náročné, abyste udrželi mozek aktivní, ale zároveň něco, v čem máte dovednosti, abyste se mohli neustále zlepšovat. Pokud je úkol příliš snadný nebo příliš těžký, nenajdete svůj rytmus.

Pro nalezení flow je také zásadní vybrat si činnost, která vás otevře novým pocitům, zážitkům a pozitivním emocím. A pokud chcete flow skutečně podpořit, odborníci doporučují překonat nutkání zastavit se při každé chybě a soustředit se na velký cíl s úsměvem!

Jste připraveni najít své flow? Vyzkoušejte jednu z těchto pěti aktivit podporujících štěstí!

Učení se jazyku

Flow, jak už název napovídá, je o pohybu a výzvách, zvyšování kvalifikace nebo rozšiřování myšlení. A není lepšího příkladu než učení se jazyku. Ať už jste úplný začátečník, nebo sebevědomý polyglot, neustálé učení a procvičování rozšíří vaše znalosti a vybízí k většímu flow.

Díky velkému množství jazykových kurzů, knih, podcastů a aplikací je nejen snadné se do této činnosti ponořit, ale také snadno sledovat své zlepšování. A když někdo okomentuje vaše působivé jazykové dovednosti, bude tato dávka hrdosti další dávkou štěstí! Nejlepší cesta učením se jazyka začíná na jazykovém pobytě.

Malování

I když jste nikdy nevzali štětec do ruky, je snadné si představit ten pocit, když vidíte, jak obraz ožívá díky vaší vlastní kreativitě. Začněte s jednoduchým malováním podle čísel nebo si vytiskněte svou oblíbenou fotografii z cest a zkuste ji ztvárnit na velkém plátně. Nejenže získáte dávku štěstí, ale také budete mít nové umělecké dílo, které rozzáří vaše stěny.

Jóga

Jóga prohlubuje vaše spojení s tělem, ale také dokáže odstranit stres a napětí, které často blokují plynulost. Pravidelné cvičení jógy nejen zvýší vaši sílu a pružnost, ale také vám pomůže vytvořit si pocit štěstí a klidu ve vašem dni.

Učení se hudebnímu nástroji

Stejně jako jazyky je i učení se hudebnímu nástroji již dlouho spojováno s nalezením flow. Možná se chcete chopit nástroje, na který jste hráli ve škole, nebo jste vždy snili o tom, že se naučíte hrát na kytaru? Máte-li volný čas navíc, je nyní ideální doba začít.

Běh

Asi nikoho nepřekvapí, že běh je skvělou flow aktivitou. Rovnoměrný rytmus vašich nohou dopadajících na chodník, fyzická výzva a neustálý tlak na rychlejší nebo delší běh, to vše jsou klíčové aspekty činností vytvářejících flow. Nebojte se, pokud vás po prvním běhu v životě bude všechno jen bolet, ale při důslednosti v průběhu času budete překvapeni, jak rychle se z toho může vyvinout pozitivní, lehce návyková aktivita.

Nyní tedy znáte tajemství štěstí, je na vás, abyste tuto superschopnost uvolnili. Vyhledávejte zážitky a činnosti, které vás zaujmou, nadchnou a jsou pro vás výzvou, abyste mohli zažít příval štěstí a uspokojení, které vám přináší stav flow.

Naučte se jazyk a najděte svůj životní stylVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací