GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

5 hlavních důvodů, proč americká a britská angličtina zní tak odlišně

5 hlavních důvodů, proč americká a britská angličtina zní tak odlišně

Možná máme společný jazyk, ale když slyšíte někoho z USA mluvit s někým z Velké Británie, není to nic podobného. Od toho, že se všude píše "z", až po slova, která se píší stejně, ale při vyslovení znějí úplně jinak - mezi dvěma hlavními světovými hráči na poli angličtiny je celý oceán jazykových rozdílů (a navíc skutečný fyzický oceán). Ale nebojte se! Pokud se učíte anglicky na jazykovém pobytě v Londýně a chcete vědět, čím se váš přízvuk liší od přízvuku vašeho kamaráda, který se učí na pobytě v New Yorku, zde je to, co byste měli vědět.

1. Americká angličtina je ve skutečnosti starší

Tohle byste neměli říkat Britům, protože jsme země, která dala Americe život v podobě, v jaké ji známe dnes, ale tento fakt je opravdu pravdivý. Když se první osadníci vydali z Anglie do Ameriky, vzali si s sebou tehdy běžný jazyk, který byl založen na něčem, čemu se říká rhotická řeč (když ve slově vyslovíte hlásku r). Mezitím v bohatých jižních městech Velké Británie se lidé z nových vyšších vrstev chtěli nějak odlišit od ostatních, a tak začali měnit svou rhotickou řeč na měkký zvuk r a slova jako zima vyslovovali jako "win-tuh" místo "win-terr". Tito lidé byli samozřejmě nóbl a každý je chtěl napodobit, takže se tento nový způsob mluvení, který dnes Britové označují jako Received Pronunciation, rozšířil po zbytku jižní Anglie. To také vysvětluje, proč se na mnoha místech mimo jižní Anglii stále ještě používá rhotická výslovnost jako součást regionálního přízvuku. V podstatě platí, že pokud mluvíte anglicky z Londýna, zníte noblesněji.

2. Britská angličtina se podobá spíše francouzštině

Francouzština ovlivnila angličtinu více způsoby, než by si angličtináři chtěli připustit. Poprvé to bylo v 11. století, kdy do Británie vtrhl Vilém Dobyvatel (více o historii angličtiny zde), který s sebou přinesl normanskou francouzštinu a učinil z ní vrcholný jazyk - používaný ve školách, na dvorech, univerzitách a ve vyšších vrstvách. Angličtina se neudržela, ale vyvinula se ve střední angličtinu, která byla směsicí všech tehdejších jazykových vlivů. Podruhé to bylo v průběhu 17. století, kdy se ve Velké Británii stalo velmi módní používat slova a pravopis ve francouzském stylu. Američané už samozřejmě žili svůj život za Atlantikem a tohoto trendu se vůbec neúčastnili. Proto má britská angličtina více jazykových podobností s francouzštinou než americká a vysvětluje také naši posedlost croissanty. Nebo to možná dělám jen já?

3. Americký pravopis byl vynalezen jako forma protestu.

Americký a britský slovník se velmi liší, protože je sestavili dva velmi odlišní autoři s dvěma velmi odlišnými pohledy na jazyk: britský slovník sestavili učenci z Londýna (z nějakého důvodu ne z Oxfordu), kteří chtěli jen shromáždit všechna známá anglická slova, zatímco americký slovník vytvořil lexikograf zvaný Noah Webster. Webster chtěl, aby byl americký pravopis nejen jednodušší, ale také odlišný od britského, čímž chtěla Amerika dát najevo svou nezávislost na bývalé britské nadvládě. Vypustil písmeno u ze slov jako colour a honour, která vznikla vlivem francouzštiny v Anglii - a místo toho z nich udělal color a honor. Totéž udělal se slovy končícími na -ise, aby se z nich stalo -ize, protože si myslel, že americký anglický pravopis by měl odrážet způsob, jakým se říká. Navíc se z píše mnohem lépe, tak to je.

4. Americká angličtina ráda zcela vypouští slova

Někdy se v americké angličtině objevují rozdíly, které mluvčím britské angličtiny nedávají smysl, například když Američané z věty vypouštějí celá slovesa. Když Američan někomu řekne, že mu napíše dopis, řekne "I'll write them". Když se Američana zeptáte, jestli chce jít nakupovat, může říct "I could". Ve Velké Británii by tyto odpovědi zněly opravdu divně, protože bychom řekli "I'll write to you" a nebo "I could go". Vypuštění slovesa může být způsobeno tím, že Američané chtějí říkat věci rychleji - nebo je to možná proto, že Britové prostě rádi přesně vyslovují, co říkají. Nikdo nemá pravdu, ale pokud bychom měli vyhlásit vítěze, byla by to britská angličtina, protože upřímně řečeno, americký způsob nedává smysl. Ne snad, že bych byl zaujatý.

5. Oba typy angličtiny si vypůjčily slova z různých jazyků.

Je zřejmé, že britská a americká angličtina se vyvíjely odlišně, když uvážíte kulturní vlivy, které ovlivnily každý z nich nezávisle, a to, jak si z těchto jazyků vypůjčily slova. Z nějakého důvodu je to velmi časté u slov pro jídlo: příkladem může být coriander (britský, odvozený z francouzštiny) a cilantro (americký, odvozený ze španělštiny) a aubergine (britský, odvozený z arabštiny) a eggplant (americký, nazvaný tak proto, že vypadá jako fialové vejce). Příkladů by se našlo mnohem více, ale důležité je si uvědomit, že je třeba správně používat název země, ve které studujete. Nechcete přece, abyste se Britů ptali na hliníkovou fólii a vyslovovali ji aloo-minnum. Tam se raději ani nepouštějme.

Učte se s námi anglicky - ve Velké Británii nebo v USAVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací