GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 záludných slov v angličtině a jak je přestat psát špatně

10 záludných slov v angličtině a jak je přestat psát špatně

Vedle výslovnosti a gramatiky je pro studenty angličtiny jedním z největších problémů slovní zásoba. Při mluvení nemusíte mít s novými slovíčky potíže, ale když přijde čas na jejich zápis na papír, vaše pravopisné schopnosti jsou vystaveny zkoušce.

Ačkoli je angličtina krásný a naprosto úžasný jazyk, není nejjednodušší ji napsat. Podivné kombinace písmen se v ní vyskytují a výslovnost není vždy věrným ukazatelem pravopisu - není tedy divu, že studenti angličtiny (i rodilí mluvčí!) mají někdy problémy s tím, aby psali správně.

Shromáždili jsme deset nejzáludnějších slov v angličtině a poskytli tipy, které vám pomohou přestat je špatně psát.

1. Necessary

To je ale bolest! Píše se toto ďábelské slovo se dvěma "c", se dvěma "s" nebo s něčím mezi tím? Vyřešte tuto hádanku tak, že si představíte, jak se snažíte obléknout košili s jedním rukávem. Není to snadné, že? Samozřejmě že ne - protože je nutné, aby košile měla jeden límec (c!) a dva rukávy (s!).

2. Stationary vs. Stationery

Tato dvě slova mají zcela odlišný význam: "Stacionární" znamená nepohyblivý, zatímco "papírnictví" označuje kancelářské potřeby, jako jsou tužky, gumy, papír a obálky. Jak si ale zapamatovat, které z nich je které? Jako nápovědu si vezměte -ERY, poslední část slova "stationery": Nyní si zapamatujte, že písmeno "e" znamená gumy a obálky - dvě velmi běžné části kancelářských potřeb!

3. Separate

Když toto slovo vyslovíme, zní jako "seperate". Avšak psát ho tímto způsobem je špatně, špatně, špatně! Abychom tuto chybu už nikdy neudělali, představte si velkou chlupatou krysu. To je představa, která se vám z hlavy ještě nějakou dobu nedostane! Jen si pamatujte: ve slově " separate" je "rat" (krysa).

4. Affect vs. Effect

Tyto homofony - slova, která znějí podobně, ale mají různý pravopis a/nebo význam - působí v esejích po celém světě spoušť! Jak si zapamatovat, které z nich použít? Jako vodítko vám poslouží první písmeno každého slova. "Affect" začíná na "a" a označuje činnost, zatímco "effect" začíná na "e" a označuje konečný důsledek.

5. Embarrassed

Stydíte se za to, že neumíte toto slovo vyhláskovat? Nejste jediní! Toto je další případ zdvojených písmen, která způsobují problémy. Tentokrát si musíme zapamatovat dvojité "r" a "s". Pro oživení paměti si představte malého chlapce, který se stydí za to, že jeho sestra strašně zpívá, a pomyslete si: "Když sestra zpívá, je opravdu červený." A pak si řekněte: "Je to opravdu červený chlapec, když sestra zpívá."

6. Compliment vs. Complement

Kompliment je něco pozitivního, co někdo řekne o jiné osobě, zatímco doplněk je něco, co doplňuje nebo doplňuje něco jiného (například sýr je dobrým doplňkem k vínu). Chcete-li si zapamatovat, co je co, podívejte se na jejich prostřední písmeno: Opakem komplimentu je urážka. Naproti tomu doplněk něco jiného vylepšuje.

7. Accommodation

Uf, další obtížný moment s dvojitými písmeny! Abyste si udrželi přehled o dvou zdvojených písmenech v tomto slově, zkuste si představit, jak se ubytováváte v luxusním hotelovém pokoji se dvěma velkými postelemi. Vždyť nejlepší ubytování má dvě manželské postele.

8. Rhythm

Ach, rytmus. To záludné slovo zbavené samohlásek a s více "h" než obvykle. Nejste jediní, kdo si myslí, že je to divné na pohled a těžké na paměť. Teď si představte taneční parket plný tanečníků, kteří se kroutí do rytmu, a staňte se profíkem v pravopisu díky této snadné mnemotechnické pomůcce: "Rytmus pomáhá pohybovat dvěma boky".

9. Dessert vs. Desert

"Dessert" je pro většinu studentů angličtiny - a také pro některé rodilé mluvčí - příliš podobné slovu "desert"! Které slovo má dvojité "s"? Představte si, že si dopřáváte luxusní čokoládový dort, banánový split nebo sladkou pochoutku podle vlastního výběru. Máte chuť na další? My jsme si to mysleli! Připravte se na přidání dalšího "s": Když jde o dezert, vždycky chceme ještě trochu víc.

10. Dilemma

Při všech těch pravopisných dilematech je přirozené naučit se i tohle! Velmi často lidé při psaní tohoto záludného slova vypouštějí druhé "m". Zvedněte ho a už nikdy ho nepouštějte tím, že si zapamatujete, že "Ema má dilema".

Kdyby jste náhodu stále měli s výslovností problém, můžete vyjet na jazykový pobyt v zahraničí.

Studujte s námi cizí jazyk v zahraničíVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací