GO Blog | EF Blog Czech Republic
Novinky z oblasti cestování, studia jazyků a kultury od EF Education First
MenuKatalog zdarma

10 španělských výrazů, které by měl znát každý

10 španělských výrazů, které by měl znát každý

Španělština je jedním z nejrozšířenějších jazyků na světě a kastilština (verze, kterou se mluví ve Španělsku) okouzlí cizince i turisty stejně rychle jako úzké dlážděné uličky a chutné tapas. Přemýšlíte o cestě do Španělska? Určitě se naučte tyto španělské výrazy a používejte je na každého, kdo vás bude poslouchat - uděláte tak dojem na místní obyvatele a zajistíte si mnohem snazší navazování přátelství a zapadnutí do společnosti.

1. ¡Qué guay!

Jak se to říká? "Gwai"

Co to znamená a jak se to používá? Znamená to super, úžasný nebo skvělý. Mladí lidé tímto přídavným jménem opepřují své rozhovory a na vyprávění svých kamarádů reagují hlasitým ¡Qué guay! (""To je hustý!")

2. Vale

Jak se to říká? "Bale" (V se změní na B)

Co to znamená a jak se to používá? Velmi rozšířená součást slovní zásoby Španělů_,_ znamená OK, v pořádku, zní to dobře, rozumím nebo žádný problém. Pochází ze slovesa valer (stát, jako ve slově ¿cuánto vale? - Kolik to stojí?), ale znamená mnohem víc. Používá se jako vyjádření souhlasu nebo potvrzení toho, co někdo řekl. ("Zítra máme schůzku v 11 hodin, vale?" nebo "Zavolej mi později, abychom to zorganizovali." Vale, zavolám ti…) Po nějaké době ve Španělsku si všimnete, že lidé mají tendenci používat ho v odpovědi dvakrát (vale, vale), což je roztomilé!

3. Hombre

Jak se to říká? "Ombre" (hláska H se nevyslovuje)

Co znamená a jak se používá? Doslova znamená "člověk" a používá se také k potvrzení nebo posílení toho, co říkáte; obvykle ve významu ne, ano/ samozřejmě, k pozdravu nebo prosbě. Uslyšíte např.:

Ne - "Máš rád svého šéfa?". Qué va, hombre, para nada. (V žádném případě, vůbec ne.)

Ano / samozřejmě - ¡Claro que sí, hombre! (Samozřejmě, nebo určitě)

Pozdrav - ¡Hombre! Cómo estás? (Ahoj, člověče! Jak se máš?)

Prosba - ¡Vamos, hombre, por favor! (Aww, pojď, člověče, prosím.)

Jako bonus to pro anglicky mluvící nezní příliš divně, protože anglické "man" se dá použít podobně.

4. Tío/Tía

Jak se to říká? "Tio/Tia"

Co to znamená a jak se to používá? I když tato slova doslova znamenají "strýček" a "teta", používají se také neformálně pro obecné označení jiné osoby. Stejně jako angličtináři používají "dude" nebo "guy" ("Look at those guys over there!" nebo "Who said that?"). "Já nevím, prostě nějakej týpek."). Španělé používají tío nebo tía. Tato slova můžete použít také k přivolání pozornosti přítele, jako například: "Tío/tía, pojď sem!").

5. ¿Cómo vas?

Jak se to říká? "Como bas" (zde je to stejné - V se vyslovuje jako B).

Co to znamená a jak se to používá? Španělé jsou přátelská parta, rychle navazují konverzaci a jsou vyzbrojeni několika způsoby, jak se zeptat na klasickou otázku "Jak se máš?". Tyto pozdravy se používají nenuceně po celý den - v nezávazné konverzaci, například při setkání s přáteli, se známými kolegy, při rozhovoru s prodavačkou v obchodě - takže je skvělé je znát. Mnoho návštěvníků se rychle naučí ¿Qué tal? a náš pátý výraz je dalším, který můžete přidat do své sady nástrojů pro small talk: ¿Cómo vas?, což doslova znamená "Jak se máte?".

6. Puente

Jak se to říká? "Puente"

Co znamená a jak se používá? Oblíbeným slovem každého zaměstnance - a stereotypem života ve Španělsku - je puente neboli třídenní víkend. Tyto "mosty" se často díky svátku nějakého světce stávají nejlepšími pondělky a pátky v roce!

7. Guiri

Jak se to říká? "Giri"

Co to znamená a jak se používá? Každý, kdo chce ve Španělsku zapadnout, si udělal průzkum, jak nevypadat jako guiri. Guirí, vyslovováno "giri", jsou (velmi zjevně) cizinci pocházející obvykle z anglicky mluvících zemí nebo ze střední a severní Evropy. Španělé vás označí za guiriho, pokud se obecně chováte jinak než španělsky: večeříte nebo jdete na večerní drink příliš brzy, na nárožích měst se oháníte s mimořádně velkými mapami a fotoaparáty, u památek nebo při prohlídce města mluvíte opravdu nahlas, celoročně nosíte džínové šortky a žabky a objednáváte si pouze sangrii.

8. Buenas

Jak se to říká? "Buenas"

Co znamená a jak se používá? Začněte své slunečné španělské ráno veselým Buenos días, pokračujte večer buenas tardes a skončete buenas noches, když je čas se rozloučit nebo popřát dobrou noc. Nebo prostě zůstaňte u milého a jednoduchého "Buenas!", kterým se pozdravíte kdykoli během dne. Na oplátku se vám dostane čiperného "Buenas!" a můžete přejít k důležitějším úvahám - například kolik tortilly a patatas bravas si objednáte k obědu?

9. ¡Venga ya!

Jak se to říká? "Benga ya" (V se opět vyslovuje jako B).

Co to znamená a jak se to používá? Toto je další ve Španělsku velmi často používaný výraz, za který získáváte body navíc, protože jste vystoupili z obvyklého seznamu výrazů, které se návštěvníci běžně učí. ¡Venga ya! (nebo někdy prostě ¡Venga!) je způsob vyjádření překvapení nebo nedůvěry. Stejně jako v angličtině "no way", "come on!" nebo "come off it!" se používá, když jste šokováni (například když se dozvíte, že si váš přítel objednal 15 tortill a deset talířů patatas bravas - a pak to všechno snědl).

10. Pasta

Jak se to říká? "Pasta" (stejně jako vaše oblíbené jídlo!)

Co to znamená a jak se to používá? Peníze, peníze, peníze. Nebo těstoviny, těstoviny, těstoviny, pokud jste ve Španělsku. Přesně tak - spíše než volání Italů za mořem znamená pasta ve Španělsku peníze. Ať už v mincích, bankovkách, kartách, pesetách nebo eurech, ať už je máte, nebo ne, pro Španěly jsou to všechno těstoviny.

Učte se s námi španělsky ve slunném ŠpanělskuVíce informací
Získávejte novinky ze světa cestování, jazyků a kultury v rámci GO newsletteruOdebírat

Učte se jeden z 10 jazyků ve více než 50 skvělých měst

Více informací